VAGS logo

VAGS  Västerås Amatörgeologiska Sällskap

Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Externa länkar till andra föreningar. Till artiklar om Norra Kärr till medlemssida


Välkommen till SKATTKISTAN -hemsidetips !

Länkar till SKATTKISTANS filmer: klicka här

Länkar till SKATTKISTANS artiklar: klicka här

Alla användare av hemsidan är välkomna att skicka förslag till undertecknad!
Peter Fels: peter.fels(at)gmail.com

Här länkar vi till hemsidessamlingar som hör till artiklar som publicerades i Litofilen. De är tänkta som extra referenslista.
Övriga hemsidor länkar till något som vi bedömer som intressant för våra medlemmar. Där finns dock ofta även tillgång till mer än bara en hemsida. Testa!

Naturhistriska museet i Wien i Litofilen 2023-2:
Här finns hemsidesadresser, listade i WORD-dokument, till artiklarna från nätet som jag använde mig av.

Världen i Sura i Litofilen 2023-2:
Här finns hemsidesadresser, listade i WORD-dokument, till artiklarna från nätet som jag använde mig av.

Vulkanartiklarna i Litofilen 2020-4:

Här är adresserna, listade i WORD-dokument, till de viktigaste hemsidor jag använde mig av när jag skrev artiklarna "Vulkaner vi minns" respektive "Nyiragongo och Nyamuragira" . De flesta är på engelska. En del ger bra information på tyska. Rökstenen avnjuts bäst på svenska.Tala gärna om för mig ifall ni hittar ännu bättre artiklar; jag gjorde ju inte någon djupdykning på nätet/Peter Fels: peter.fels at gmail.com.

 

Monoliter i Litofilen 2022-4:
Här finns hemsidesadresser till artiklarna från nätet som jag använde mig av. De flesta är från Wikipedia och är på tyska. Det går lätt att ändra språket till engelska. På svenska är tyvärr de flesta texter rätt korta

 

En rättvis karta över Australien:

I min artikel "Vulkaner vi minns" (Litofilen 2020-4) skrev jag om Australiens urbefolkning, aboriginerna, som bebor en hel kontinent och förstås lever i ett stort antal folk med var sitt språk, ibland så olika varandra som kinesiskan och spanskan. På delstatsmuseet i Adelaide finns en karta som illustrerar detta. Kartan kommer du till genom att klicka på https://archives.samuseum.sa.gov.au/tribalmap/index.html Klicka på valfri del av kartan för att förstora den. Klicka en gång till. Nu kan du förflytta dig på kartan genom att använda trianglarna på sidorna.

Jämför gärna med Nya Guineas mångfald av folk och språk (över tusen, tyvärr minskande i rask takt) via hemsidan https://sv.wikipedia.org/wiki/Nya_Guinea (mest information får du på tyska/deutsch, eftersom Nordöst Guinea var tysk koloni mellan 1884 och 1918).

 

Geologins Dags julkalender 2021 :

Julen varar än till påska — fast jag hoppas mycket längre!

Även i år får vi en förtida present från Geologins dag och deras fantastiska medarbetare, nämligen årets geologiska julkalender.
Öppna här och njut!

 

Meteoriten vid Fjärdhundra:

Det här är historien om boliden men inte om Boliden! På natten den sjunde november 2020 lystes himlen över stora delar av Mellansverige, och ända in i Norge, upp av en bolid. Den nådde marken som meteorit strax norr om Fjärdhundra på gränsen mellan Västmanland och Uppland. Genom vittnesmål från allmänheten och övervakningskameror kunde nedlagsplatsen bestämmas.

En länken om meteoriten vid Fjärdhundra leder till en artikel om händelsen i Populär Astronomi. Numera kan man även leta på Google (t.ex. meteorit Fjärdhundra) och hitta nyare artiklar såsom den om de tre småbitarna som Jörgen Langhof från Riksmuseet hittade. Klicka här för att komma till artikeln eller här för ett nyare inslag (svt Sverige i dag, vid ca 21 minuter).

Sedan hände den stora geologiska sensationen: Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist hittade en stor bit av meteoriten en bit in i skogen vid byn Ådalen söder om Heby. Det var ett tålmodigt letande som kröntes av framgång – grattis!

Klicka här eller här för att komma till två bilder (1,8 MB) samt (1,5 MB) som Anders och Andreas har ställt till vårt förfogande. Foto: Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist i båda fallen.

Eric Stempels från Uppsala Universitet hade redan tre år tidigare på ett VAGS-medlemsmöte berättat om den bakomliggande forskningen. Du kan läsa om mateoritfyndet och hans kommentarer på dessa två länkar:

https://www.physics.uu.se/forskning/astronomi-och-rymdfysik/nyheter/enskild-nyhet/?tarContentId=924904


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/jakten-pa-rester-fran-nio-ton-tunga-rymdsten-fortsatter

Fortsättning följer, skulle jag tro.

Där eldarna dånade:

Författaren Bisse Falk, bosatt nära Fagersta, har kommit ut med en ny bok
om Bergslagen: Där eldarna dånade. Länken går till Ekomuseum Bergslagens boksida, där du hittar boktips förstås. Det finns dock mer: På högra sidan finns Arkivet med massor av nyttig kunskap. Klicka och läs! Klicka här för att komma till hemsidan .

Sten på stan :
Staden beskrivs ofta som an stenöken, även om det nu mest är fråga om
asfalt, betong och glas. Fast inte enbart. Det finns tillräckligt mycket sten att upptäcka, glädjas över och beskriva. Vi hoppas att denna sida uppmuntrar läsarna att skicka material till peter.fels(at)gmail.com. För att komma till Sten på stan: Klicka här


Andra års VAGS-program med kort referat:
Våren 2023, Hösten 2022, Våren 2022, Hösten 2021, Våren 2021, Hösten 2020, Våren 2020, Hösten 2019, Våren 2019, Hösten 2018, Våren 2018, Hösten 2017, Våren 2017, Hösten 2016, Våren 2016, Hösten 2015, Våren 2015, Hösten 2014, Våren 2014, Hösten 2013, Våren 2013, Hösten 2012, Våren 2012, Hösten 2011, Våren 2011, Hösten 2010, Våren 2010, Hösten 2009, Våren 2009, Hösten 2008, Våren 2008, Hösten 2007, Våren 2007, Hösten 2006, Våren 2006, Hösten 2005, Våren 2005, Hösten 2004, Våren 2004, Hösten 2003, Våren 2003, Hösten 2002, Våren 2002, Hösten 2001 och Våren 2001.

Sidan Uppdaterad 2023-08-09


Till VAGS ingångssida Till VAGS aktivitetssida Till VAGS mässida Till sidor om LITOFILEN Till förtroendevalda i VAGS To info in English Externa länkar till andra föreningar. Till artiklar om Norra Kärr till medlemssida


© 2001-2024 Text och form Allan Ekberg (e-post: pusstirabi at gmail punkt com); Anders Högrelius (e-post: ahs at hogrelius punkt nu)